Az online pénztárgépekről

Az alábbi cikk a Beauty Fórum 2015 májusi számában jelent meg.

Online pénztárgépek

„Tisztelt Beauty Forum, úgy látom olvasóikat igyekeznek naprakész információval ellátni az online pénztárgépek kapcsán, ezért gondolom, hogy szívesen „meghallgatnának” egy 40 éves szakmai tapasztalattal rendelkező online pénztárgép forgalmazással és szervizeléssel is foglalkozó műszerész véleményét is….

Első meghatározó szempont a NAV-online pénztárgép megvásárlásánál ma Magyarországon 186 db típusengedéllyel rendelkező pénztárgép van forgalomban (Ausztriában 11). Sokak keserű tapasztalatából fakadó kérdés mennyire bízhatunk meg az online pénztárgépek kapcsán újonnan alakult cégekre, hiszen többük engedélyét vonták vissza végül….

Másik felmerülő probléma, hogy miután lezajlik a pénztárgép vásárlási dömping, a fenntartás és az esedékes javítás költségei miből fognak anyagilag fedeződni? A rendeletek elsősorban a már legyártott, tehát raktáron levő 19000 pénztárgéphez köthetők…. A pénztárgép forgalmazók, a szakmát képviselő forgalmazói érdekképviseletbe tömörültek, és létrehozták a pénztárgép matricarendszert. Ami 4000 Ft+áfa díjat jelent pénztárgépenként, a garancián belüli felülvizsgálatnál – a pénztárgépek kötelező felülvizsgálatát rendelet szabályozza… azaz a véleményem szerint felesleges plusz költség. A szépségiparban dolgozóknak, szolgáltatóknak lehetőségük van olyan pénztárgép szakmában dolgozó szervizes szakembert is felkérniük, akinél ezek a fent említett plusz költségek, tehát a karbantartási szerződés árai be vannak építve. Tehát érdemes szervizszolgáltatói szervizeknél is informálódni az egyes készülékek beszerzése kapcsán…

Az online pénztárgép bevezetésének másféléves tapasztalatával állítom hogy a kötelező márkavédelem érdekében lévő karbantartásokat sokszor nem végzik el és/vagy keverik a NAV által előírt éves felülvizsgálati munkával.

Kassai Vilmos

pénztárgép műszerész